Koronan toinen aalto on hyvää vauhtia tulossa, joten näin yrittäjänä saa taas jännittää, että miten ihmiset tällä kertaa tilanteeseen suhtautuvat. Keväällä asiakkaistamme irtisanoi sopimuksensa tai laittoi sopimuksen tauolle melkein puolet kaikista asiakkaista ja liikevaihdosta suli noin kolmasosa. Toimimme markkinoinnin parissa, joten sinänsä irtisanomiset eivät tulleet yllätyksenä. Monesti yritykset säästävät aivan ensimmäisenä markkinoinnista, koska näistä kuluista on ehkä helpoin säästää.

Toki tässä käy niin, että ahdinko vain syvenee, koska uusien asiakkaiden hankinta hidastuu. Jatkaneiden asiakkaiden dataa tutkiessa näkyi selkeästi, että valtaosalla tuotteet ja palvelut menivät lähes entiseen malliin kaupaksi. Suurimpia kärsijöitä olivat kivijalkaliikkeissä toimivat yritykset, joita asiakaskunnassamme ei juurikaan ole.

Kaupankäynti vilkastui taas kesällä, jonka ansiosta saimme paikattua kevättalvella tulleen loven liikevaihtoomme. Tämän eteen on joutunut muutaman hikikarpalon vuodattamaan. Nyt saakin jännittää, että meneekö kova työ hukkaan irtisanomisten muodossa, kun koronavirustilanne tästä kehittyy ja uusia rajoituksia aletaan paukuttamaan yhä tiheämpään tahtiin. Ihan hirveästi ei motivoi, jos työn joutuu aloittamaan taas alusta. Nyt meinaan näyttää siltä, että liiketoiminta voisi lähteä piakkoin lentoon, jos nykyiset asiakkaat vain pysyvät. Puskaradio on alkanut laulaa palvelustamme, jonka ansiosta saamme uusia asiakkaita aiempaa helpommin. Oma markkinointimme on myös hiottu sellaiseen kuntoon, että tätä kautta tulee tasaisesti uutta asiakkuutta.

Mikäli liiketoiminta jatkaisi nykyisenkaltaista kehittymistään, niin näin säästäjänä ja sijoittajana itseäni houkuttaa ajatus, että saisin entistä enemmän rahaa säästöön. Palvelumme on sellainen, että voimme nostaa valtaosan uusien asiakkaiden tuomasta liikevaihdosta palkkana pihalle. Muuttuvia kustannuksia ei siis juurikaan ole.

Hyvistä näkymistä huolimatta kevään joukkoirtisanomiset pakottivat itseni hakemaan hajautusta tulonlähteilleni. Olenkin siitä lähtien pyrkinyt kehittämään uusia liiketoimia, jotta en olisi pelkästään yhden yrityksen tuoman palkan varassa. Yksi uusi palvelu on jo kehitetty, ja toinen on tulilla. Näillä on todella kova potentiaali, mutta tulosten realisoitumisessa kestää useita kuukausia – jos niitä nyt ylipäätään realisoituu.

Erityisen mukavaa näissä palveluissa on se, että niiden kautta saatava tulo on lähes täysin passiivista. Passiivinen tulovirta olikin yksi vaatimuksista, joita uusille liiketoimille asetin. Onnistuessaan nämä tarjoaisivat osittaisen taloudellisen riippumattomuuden, sillä palkkani ei olisi enää sidottu työtunteihini. Näin voisin esimerkiksi sijoittaa nykyistä palkkaani työntekijöiden palkkaamiseen, ja pyrkiä näin vapauttamaan omaa työpanostani rekrytoinnin avulla – ja samalla hakea entistä kovempaa kasvua. Tällä hetkellä yritys kasvaa 100% vuosivauhtia (3 vuoden tarkastelujaksolla), mutta tällainen suhteellinen kasvu on helppo saavuttaa, kun lähtötilanne on niin matala.

Itse aion käyttäytyä tulevan syksyn ja talven niin, että en linnottaudu kotiini, mutta en myöskään väkisin aio hakeutua suuriin ihmisjoukkoihin. Yhteiskunnan toimivuus on pakko varmistaa, mutta samalla viruksen etenemistä on hyvä pyrkiä rajoittamaan. Yritän siis elää mahdollisimman normaalisti, kuitenkin maalaisjärkeä käyttäen.

Onko koronatilanne vaikuttanut omaan talouteesi?

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *